Тернопільщина: за результатами перевірок закладів соціально-культурної сфери з керівниками підприємств провели підсумкові наради

03 лютого 2021

У січні головні державні інспектори перевірили стан промислової безпеки та охорони праці на підприємствах соціально-культурної сфери, а саме: комунальне некомерційне підприємство «Тернопільський обласний центр служби крові» Тернопільської обласної ради, комунальне некомерційне підприємство «Кременецька опорна лікарня» Кременецької міської ради, заклад освіти I-III ступенів «Тернопільський обласний навчально-реабілітаційний центр».

Під час перевірок виявлено 64 порушень нормативно-правових актів, частину з них – усунено до завершення заходів державного нагляду. Серед найхарактерніших порушень – не подано декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації обладнання підвищеної небезпеки; не проведено опосвідчення стану безпеки електроустановок; не атестований електротехнічний персонал; не організовано постійного відомчого контролю за додержанням працівниками правил поводження з машинами, устаткуванням; порушено терміни проведення повторного інструктажу з охорони праці з працівниками безпосередньо на робочих місцях, які виконують роботи підвищеної небезпеки та інше.

За результатами перевірок з керівниками підприємств провели підсумкові наради під головуванням начальника Управління Держпраці у Тернопільській області Віталія Мариновського.

«Основною складовою профілактики виробничого травматизму є формування сучасного, безпечного і здорового виробничого середовища. На підприємствах повинні враховувати фактор, що підвищення рівня безпеки – процес довгостроковий і потребує постійної роботи у цьому напрямі», – наголосив Віталій Мариновський.

Як зазначила голова комісії трьох перевірок – головний державний інспектор Управління Ірина Корнійчук – інспектори при перевірках намагаються впливати на керівників, осіб, які  відповідальні за охорону праці не тільки за допомогою штрафів, а й надають необхідні роз’яснення та консультації щодо дотримання вимог чинного законодавства. Адже своєчасне виявлення порушень дає змогу запобігти виникненню нещасних випадків на виробництві і підвищити рівень охорони праці і промислової безпеки.

Під час нарад також заслухали звіти керівників підприємств щодо проведеної роботи з усунення виявлених порушень. Зобов’язано вжити заходів для забезпечення належного функціонування системи управління охороною праці та здійснювати постійний моніторинг за технічним станом обладнання підвищеної небезпеки.

Змінити мову