Недопущення стигматизації та дискримінації працівників із ВІЛ – позитивним статусом

10 серпня 2023

Лікар з гігієни праці відділу з питань гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці Управління інспекційної діяльності у Тернопільській області Південно-Західного міжрегіонального управління  Державної служби з питань праці Богдан Марків провів робочу зустріч з  представником адміністрації та працівниками ТОВ «Технічна інвентаризація об’єктів нерухомості».

Під час превентивного заходу було обговорено актуальні питання гігієни праці та  недопущення під час трудових відносин  стигматизації та дискримінації працівників із ВІЛ – позитивним статусом.

 Зокрема, лікарем було зазначено, що проблема ВІЛ/СНІДу є трудовою проблемою і повинна розглядатися як будь-яка інша проблема, пов’язана із захворюванням та умовами праці працівника. Таке тлумачення проблеми ВІЛ/СНІДу важливе не лише тому, що дана проблема стосується працівників, але й тому, що робоче місце, будучи частиною осередку суспільства, повинно відігравати важливу роль у загальній боротьбі з епідемією та її наслідками.

Зниження рівня стигматизації є необхідним кроком задля ефективної боротьби з епідемією та надання адекватного догляду і підтримки тим, кого стосується ця проблема. Серед шляхів подолання стигматизації насамперед є впровадження програм регулярного інформування та навчання щодо ВІЛ для працівників усіх рівнів та категорій, зокрема надання об’єктивної інформації про шляхи передачі ВІЛ-інфекції та методи профілактики, розвінчування міфів і суспільних стереотипів, а також демонстрація толерантного ставлення до ВІЛ-позитивних людей як поведінки, що має стати нормою у суспільстві.

 

Більше інформації про найпоширеніші питання з гігієни праці та трудового законодавства можна отримати на інформаційному порталі Держпраці http://pratsia.in.ua/.

Змінити мову