На Тернопільщині тривають інформаційні відвідування закладів охорони здоров’я

15 серпня 2023

Головний державний інспектор Управління інспекційної діяльності у Тернопільській області Південно-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці  Тарас Марцинів провів інформаційне відвідування підприємства КНП Теребовлянської міської ради «Теребовлянська міська лікарня».

Під час превентивного заходу було проінформовано працівників про особливості умов праці в медичній галузі, забезпечення захисту медичного персоналу категорій А і Б  при проведенні  рентгенологічних процедур в рентгенкабінетах.

Зокрема, було надано роз’яснення щодо засобів радіаційного захисту, правильного та обов’язкового використання їх під час проведення рентгенологічних процедур, відповідно до Гігієнічних вимоги до влаштування та експлуатації рентгенівських кабінетів і проведення рентгенологічних процедур, які затверджені Наказом Міністерства охорони здоров’я України  №294 від 04.06.2007 року.

До таких засобів радіаційного захисту належать:

–  захисні шапочки та окуляри – для захисту голови та очей;

– комір захисний – для захисту щитоподібної залози й області шиї

– захисні накидки, фартухи та спідниці – для захисту окремих органів

– засоби захисту чоловічих і жіночих гонад

– захисні рукавички – для захисту кистей рук і зап’ясть, нижньої половини передпліччя

– захисні пластини (у вигляді наборів різної форми) для захисту окремих ділянок тіла

Також під час зустрічі  було  наголошено, що  засобами захисту мають бути оснащені всі рентгенівські кабінети відповідно до видів рентгенологічних процедур, які в них проводять, а  на усіх засобах захисту повинні бути штампи чи позначки, що свідчать про їх свинцевий еквівалент і дату перевірки.

На завершення заходу, інспектором акцентовано увагу на тому, що  керівник лікувально-профілактичного закладу зобов’язаний організувати проведення попереднього (до прийняття на роботу) і щорічних періодичних медичних оглядів осіб, які наказом по лікувально-профілактичному закладу віднесені до категорії А, а  для вагітних співробітниць – керівник закладу зобов’язаний створити безпечні умови праці, що виключають іонізуюче опромінення жінки.

Більше інформації про найпоширеніші питання з гігієни праці та трудового законодавства в умовах дії воєнного стану можна отримати на інформаційному порталі  Держпраці http://pratsia.in.ua/.

Змінити мову