Про актуальні питання ринкового нагляду за нехарчовою продукцією та дотримання вимог гігієни праці на виробництві
14 березня 2024Посадові особи Південно-Західного міжрегіонального управління Держпраці спільно представниками ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області провели семінар для керівників структурних підрозділів ТОВ «АРС – Кереміка»» з питань ринкового нагляду та з питань гігієни праці.
Від Південно-Західного міжрегіонального управління Держпраці участь взяли: начальник відділу ринкового нагляду Галина Чубко, начальник відділу з питань гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці Олег Бандура, головний державний інспектор державного ринкового нагляду Єва Решетило.
Учасників семінару було:
- ознайомлено з правовими та організаційними засадами державного ринкового нагляду за нехарчовою продукцією;
- акцентовано на Технічному регламенні безпеки машин
- проінформовано про перелік та зміст документації, яка повинна надаватися разом із цією продукцією, серед якої: Декларація про відповідність машини вимогам Технічного регламенту; інструкція з експлуатації українською мовою; інформація про найменування виробника, найменування машини, серія або тип, рік виготовлення, значення маркувальних знаків та написів.
Також було донесено, про відновлення позапланових заходів державного ринкового нагляду щодо усіх видів продукції, а також планових та позапланових перевірок нехарчової продукції , яка підпадає під дію Технічного регламенту безпеку машин.
Акцентовано увагу присутніх на можливих професійних ризиках, особливостях гігієни праці та профілактики професійних захворювань на підприємстві, в тому числі:
- на використанні працівниками засобів індивідуального та колективного захисту;
- організації та проведенні профілактичних медичних оглядів та атестації робочих місць працівників за умовами праці, наданні їм передбачених законодавством пільг та компенсацій за роботу в шкідливих умовах праці;
- основах домедичної допомоги потерпілим при нещасних випадках на виробництві.
Окрім того, було відзначено, що на робочих місцях підприємства можуть бути шкідливі чи небезпечні виробничі фактори, такі як: виробничий шум, вміст в повітрі робочої зони промислових аерозолів, параметри мікроклімату, що не відповідають допустимим, а також показники важкості праці.