Проведено превентивний захід з питань охорони та гігієни праці

17 травня 2024

Фахівець  відділу з питань гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці управління інспекційної діяльності в Тернопільській області Південно-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Людмила Крамар провела  інформаційно – роз’яснювальну роботу  щодо дотримання законодавства з питань охорони та гігієни праці для працівників масажного центру «MILON» (ФОП  Фаріон – Навольська Ольга Володимирівна).

Під час заходу представником Держпраці акцентовано увагу на нормах Закону України «Про охорону праці»,  зокрема  щодо наступного:

– працівники під час прийняття на роботу і в процесі роботи повинні проходити за рахунок роботодавця інструктаж, навчання з питань охорони праці, з надання домедичної допомоги потерпілим від нещасних випадків і правил поведінки у разі виникнення аварії;

– посадові особи, діяльність яких пов’язана з організацією безпечного ведення робіт, під час прийняття на роботу і періодично, один раз на три роки, зобов’язані проходити  навчання, а також перевірку знань з питань охорони праці за участю профспілок.

Особливу увагу приділено профілактиці та ранньому виявленні професійних захворювань. Масажні роботи виконуються стоячи, з великим м’язовим навантаженням на кисті рук і потребують значного фізичного зусилля, тому  при виконанні масажу дуже важливо, щоб робоча поза масажиста  була комфортною. Час від часу її потрібно міняти, оскільки тривале виконання масажу в тому самому положенні дуже стомлює м’язи, тому необхідно звертати увагу на попередження патологічних змін в області шийного й поперекового відділів хребта, появи застійних явищ у нижніх кінцівках, що допоможе запобігти розвитку професійних захворювань.

Окрім того, представником Держпраці  наголошено, що в Україні триває реалізація Всеукраїнської програми ментального здоров’я “Ти як?” за ініціативою Олени Зеленської. У рамках такої програми Держпраці та її територіальні органи реалізують проект з психосоціальної підтримки українців на робочому місці. Мета – створити власну, українську модель системи психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, яка вбере найкращі світові й вітчизняні практики.

 

Змінити мову