Тернопільщина: з нагоди Дня захисту дітей – дітям та учням про можливість працювати, поєднуючи працю з навчанням та здійснити свої мрії

24 травня 2024

Зовсім скоро розпочнуться літні канікули. Багато дітей, бажаючи мати фінансову незалежність чи задля придбання цінних речей, вже задумуються над літнім підробітком. Щоб допомогти дітям розібратися в окремих деталях їх працевлаштування, в рамках відзначення Міжнародного Дня захисту дітей, головні державні інспектори відділу з питань праці управління інспекційної діяльності у Тернопільській області Південно-Західного міжрегіонального управління Держпраці зустрілась із здобувачами освіти Державного навчального закладу «Борщівський професійний ліцей» та вихованцями Збаразького будинку дитячої та юнацької творчості. Фахівці наголосили, що законодавством України врегульовано питання щодо роботи неповнолітніх, розказали дітям про перше місце роботи, легальну зайнятість, трудові права неповнолітніх.

Так, відповідно до Кодексу законів про працю України, неповнолітні можуть влаштуватися на роботу з 16-річного віку. Як виняток і за згодою одного з батьків або особи, що його замінює, можна приймати на роботу осіб, які досягли п’ятнадцяти років.

Також Кодекс передбачає, що для підготовки молоді до продуктивної праці допускається прийняття на роботу здобувачів освіти для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час після досягнення ними чотирнадцятирічного віку за згодою одного з батьків або особи, що його замінює.

Більше інформації про найпоширеніші питання трудового законодавства можна отримати на інформаційному порталі Держпраці https://pratsia.in.ua.

 

 

Змінити мову