Тернопільщина: здобувачам освіти – про їх право на працю та захист від найгірших проявів дитячої праці

30 травня 2024

Незабаром в Україні відзначатиметься Міжнародний день захисту дітей та Всесвітній день боротьби з дитячою працею. З цієї нагоди головні державні інспектори відділу з питань праці управління інспекційної діяльності у Тернопільській області Південно-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці провели низку заходів у навчальних закладах області. Зокрема, фахівці зустрілися з учнями та педагогічними колективами Борщівського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів №3 – гімназія імені Романа Андріяшика» та Старовишнівецького ліцею Вишнівецької селищної ради.

Під час заходів було наголошено на важливості захисту прав дітей та необхідності забезпечення їм гідних умов для самореалізації та підготовки до продуктивної праці. У сучасних умовах, коли країна переживає складні часи, питання дитячої праці стає ще більш актуальним.

Державні інспектори звернули особливу увагу на заборону застосування праці осіб молодше вісімнадцяти років на важких роботах і на роботах з шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах, не можна залучати осіб молодше вісімнадцяти років до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.

Також було наголошено, що про трудову експлуатацію дітей можна повідомити шляхом звернення до:

  • Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини;
  • Освітнього омбудсмена;
  • Національної поліції України;
  • Державної служби України з питань праці (з питань дотримання законодавства про працю).

Більше інформації про найпоширеніші питання трудового законодавства можна отримати на інформаційному порталі Держпраці https://pratsia.in.ua.

Змінити мову