Працівникам медичної галузі щодо питань гігієни праці та впровадження програм психосоціальної підтримки

01 липня 2024

Фахівці відділу з питань гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці управління інспекційної діяльності в Тернопільській області Південно-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Олег Бандура та Людмила Крамар провели нараду з представниками Приватного вищого навчального закладу «Медичний коледж”.

Під час заходу, представниками Держпраці надано інформацію щодо психосоціальної підтримки на робочому місці та адвокації відповідних програм, оскільки  проблеми психологічного характеру в працівників призводять до втрат робочого часу, зниження продуктивності, підвищення ризику нещасних випадків на підприємствах.

Головним державним інспектором презентовано розробку методичних матеріалів і типових документів на підприємстві в ході запровадження психосоціальної підтримки на робочих місцях.

Окрім того, акцентувалась увага на важливості виконання закладом охорони здоров’я вимог Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом МОЗ України №246 від 21.05.2007 р. (далі – Наказ).  Зокрема, п.2.8 Наказу передбачено, що проведення попереднього (періодичних) медичного огляду здійснюється  комісією з  проведення  медичних  оглядів закладів охорони  здоров’я.  Комісію  очолює  заступник головного лікаря або уповноважена головним лікарем особа, який має підготовку з професійної патології. Комісія має право доповнювати  види  та  обсяги  необхідних обстежень і досліджень з урахуванням специфіки дії виробничих
факторів і медичних протипоказань. До складу Комісії входять обов’язково терапевт, лікарі, які пройшли підготовку з профпатології.

За результатами зустрічі  надано рекомендації працівникам підприємства щодо покращення умов праці та профілактики професійних  захворювань.

Більше інформації про найпоширеніші питання з гігієни праці та трудового законодавства в умовах воєнного стану можна отримати на інформаційному порталі Держпраці http://pratsia.in.ua/.

Змінити мову