На Тернопільщині проведено превентивний захід для працівників комунальної галузі

11 вересня 2024

     Посадові особи  Південно – Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці  провели превентивний захід для адміністрації та працівників КП «Байковецьке» Байковецької сільської ради Тернопільського району Тернопільської області.

     Під час наради надано роз’яснення щодо питань праці, з охорони та гігієни праці.  

      Зокрема наголошено, що роботодавець зобов’язаний за рахунок власних коштів забезпечити фінансування та організувати проведення попередніх і періодичних медичних оглядів працівників певних категорій, а також вжити заходів щодо запобігання розвитку професійних захворювань.

      Окрім того, акцентовано увагу на проведенні атестації робочих місць за умовами праці, що дозволяє працівнику реалізувати право на пільги та компенсації за роботу, залежно від шкідливих та небезпечних виробничих факторів.

      Посадовці приділили особливу увагу питанням безпеки праці під час виконання робіт підвищеної небезпеки, використання засобів індивідуального захисту працівниками та якісного проведення інструктажів з питань охорони праці безпосередніми керівниками, також проаналізували нещасні випадки в галузі та  заходи щодо попередження виробничого травматизму.

     Інспектори надали консультації та проінформували працівників підприємства:

  • про актуальні зміни в законодавстві про працю та переваги офіційного працевлаштування, яке гарантує найманому працівнику здорові та безпечні умови праці, оплачувані відпустки та лікарняні;
  • щодо надання домедичної допомоги у разі нещасного випадку на виробництві;
  • про отримання дозвільних документів під час дії воєнного стану.

    Представниками Держпраці  наголошено, що в Україні триває реалізація Всеукраїнської програми ментального здоров’я “Ти як?” У рамках такої програми Держпраці та її територіальні органи реалізують проєкт з психосоціальної підтримки  працівників  на робочому місці.

Більше  інформації  про найпоширеніші  питання з гігієни праці та трудового законодавства в умовах воєнного стану можна отримати на інформаційному порталі  Держпраці http://pratsia.in.ua/

Змінити мову