Тернопільщина: здобувачам освіти про ризики і наслідки незадекларованої праці та трудової експлуатації

25 вересня 2024

Посадові особи відділу з питань праці північно-східного напрямку управління інспекційної діяльності у Тернопільській області Південно-Західного міжрегіонального управління Держпраці провели зустріч із студентами Тернопільського коледжу Університету “Україна”. Під час заходу майбутні дизайнери, журналісти, правники дізналися про основні права найманих працівників, передбачені Кодексом Законів про працю України.

Студентів поінформували про повноваження Державної служби з питань праці, зокрема, що основною функцією Держпраці є захист прав працівників будь-якого віку, зокрема і неповнолітніх, тому одним із напрямів здійснення заходів державного нагляду є перевірки дотримання роботодавцями трудового законодавства в частині працевлаштування працівників до 18 років, запобігання економічній експлуатації молоді, дітей, недопущення виконання робіт, які можуть бути небезпечними для їх здоров’я та життя.

Фахівці Держпраці розповіли про норми офіційного укладання трудових відносин,  соціальні гарантії та пільги для молоді при реалізації  своїх  трудових прав, підкреслили, що неофіційні трудові відносини не можуть гарантувати працівникові його соціальні права та впевненості у майбутньому.

Додатково слухачам надано практичні поради, як не потрапити у тенета шахраїв, не стати жертвами торгівлі людьми, примусової праці та трудової експлуатації.

Більше інформації про найпоширеніші питання трудового законодавства в умовах воєнного стану можна отримати на інформаційному порталі Держпраці https://pratsia.in.ua.

Змінити мову