Під час превентивного заходу – про специфіку робочих умов працівників кухні у навчальному закладі

04 жовтня 2023

Головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці Управління інспекційної діяльності У Тернопільській області Південно-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Тарас Марцинів провів робочу зустріч з працівниками Опорного закладу Теребовлянська ЗОШ І-ІІІ ступенів №1.

Зокрема, було обговорено особливості умов праці працівників навчального закладу, надано роз’яснення стосовно організації та проведення попередніх і періодичних медичних оглядів працівників, які працюють із шкідливими чи небезпечними умовами праці.

У ході проведення превентивного заходу було розглянуто специфіку робочих умов працівників кухні та приділено особливу увагу питанням пов’язаних з професійними ризиками, що виникають під час праці.

Праця кухаря пов’язана з емоційним напруженням, частою фізичною перевтомою. На робочому місці кухаря наявні наступні шкідливі та небезпечні фактори виробничого середовища та трудового процесу:

  • машини, що рухаються, і механізми, рухомі частини торгово- технологічного обладнання, товари, що переміщаються, сировина, тара;
  • напруга в електричному ланцюзі, замикання якого може статися через тіло людини;
  • гострі кромки, задирки та шорсткість на поверхнях інструментів, обладнання, інвентарю, товарів та тари;
  • підвищена чи знижена температура поверхонь обладнання, товарів, сировини та продукції;
  • підвищена або знижена температура, вологість та рухливість повітря робочої зони;
  • теплове (інфрачервоне) випромінювання;
  • наявність статичної електрики;
  • відсутність чи нестача природного світла.

Більше інформації про найпоширеніші питання з гігієни праці та трудового законодавства в умовах воєнного стану можна отримати на інформаційному порталі Держпраці http://pratsia.in.ua

Змінити мову