Щоб робота цукрових заводів на Тернопільщині була безпечною
12 вересня 2018Нещасні випадки на підприємствах цукрової галузі України у період цукроваріння, на жаль, стаються доволі часто. Тому першочергове завдання для керівників і працівників підприємств та контролюючих органів – не допустити створення аварійних ситуацій на виробництві, зокрема, під час ремонту обладнання з рухомими і обертовими механізмами, організація безпечного виробничого процесу та розробка заходів щодо попередження виникнення нещасних випадків на підприємствах в період приймання та переробки цукрової сировини.
Перед початком робіт з переробки цукрової сировини потрібно впевнитись у справності обладнання та компетентності персоналу щодо попередження нещасних випадків. Провести навчання з питань охорони праці та дотримання вимог електробезпеки посадових осіб підприємств, привести у відповідність вимогам нормативно-правових актів з питань охорони праці виробничі будівлі та приміщення. Більшість робіт, які виконуються на заводах, це роботи підвищеної небезпеки. Відтак, підприємство має отримати дозвільні документи на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки.
Цьогоріч на Тернопільщині працюватимуть 4 цукрових заводи – Збаразький, Козівський, Хоростківський та Чортківський, що є структурними підрозділами ТОВ «Радехівцукор». Інженерно-технічний персонал заводів пройшов навчання з питань охорони праці. Фахівці ДП «Тернопільський експертно-технічний центр» здійснили технічний огляд вантажопідіймальних кранів, котлів, посудин, що працюють під тиском, ліфта, трубопроводів та паропроводів.
Найчастіше нещасні випадки стаються через незадовільну організацію робіт, порушення технологічного процесу та вимог безпеки праці, несправний технічний стан засобів виробництва, відсутність засобів індивідуального захисту, порушення трудової дисципліни.
Керівництву та працівникам наголошено на дотриманні вимог безпеки праці під час планово-попереджувальних ремонтів, виконання робіт щодо розвантаження, укладання, підготовки цукросировини, експлуатації машин, обладнання при цукроварінні.