У Тернополі посадові особи Управління Держпраці перевіряють підприємство з переробки сільськогосподарської продукції
23 лютого 2022Комісія Управління Держпраці у складі начальника відділу з питань гігієни праці Олега Бандури та головного державного інспектора Ірини Корнійчук планово перевіряють підприємство, що займається переробкою сільськогосподарської продукції ТОВ «Екор ТЗ», виробнича база якого знаходиться на вулиці Лук’яновича, 1А, що у Тернополі.
Під час заходу контролю перевіряється стан дотримання суб’єктом господарювання вимог законодавства у сферах промислової безпеки, охорони та гігієни праці.
На підприємстві фахівці Управління Держпраці особливу увагу приділяють перевірці стану організації робочих місць працівників, проведенню атестації робочих місць за умовами праці, виконанню робіт підвищеної небезпеки, правил поводження з машинами, механізмами, устаткуванням та іншими засобами виробництва, які безпосередньо використовуються на підприємстві, а також стану організації та проведення профілактичних медичних оглядів працівників, які працюють в умовах дії шкідливих виробничих факторів, використання ними засобів індивідуального та колективного захисту.
У рамках перевірки також зосереджено увагу на ризиках та небезпеках, які виникають на робочих місцях, проаналізовано основні причини настання нещасних випадків та професійних захворювань на підприємствах переробної галузі та презентовано заходи задля попередження травмувань та захворювань працівників.
Зокрема, фахівці Управління акцентували увагу роботодавця та працівників на особливостях умов праці в галузі, відзначили, що на робочих місцях можуть бути шкідливі (небезпечні) виробничі фактори, такі як виробничий шум, виробнича вібрація, вміст в повітрі робочої зони органічних аерозолів та токсичних газів, параметри мікроклімату, що не відповідають допустимим, а також фактори трудового процесу – важкість та напруженість праці, що перевищують гігієнічні нормативи.
Під час перевірки фахівцями Управління наголошено також на необхідність суворого дотримання заходів, які знижують ризик зараження працівників гострою респіраторною хворобою СОVID-19 під час виконання професійних обов’язків, а саме:
– правильне використання працівниками засобів індивідуального захисту;
– достатнє забезпечення та використання санайзерів та дезінфектантів;
– дотримання фізичної (соціальної) дистанції;
– інтенсивне провітрювання виробничих та санітарно-побутових приміщень;
– систематичне прибирання приміщень із використанням миючих та дезінфікуючих засобів;
– організація та проведення специфічної імунізації (щеплень) працівників.
Олег БАНДУРА,
начальник відділу з питань гігієни праці