Проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з питань гігієни праці

20 березня 2024

Головний державний інспектор  відділу з питань гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці Марцинів Тарас провів  інформаційно-роз’яснювальну роботу  щодо дотримання законодавства з питань гігієни праці для працівників стоматологічного центру «Добра Стоматологія»

У ході проведення превентивного заходу акцентовано увагу на  особливостях умов праці медичного персоналу стоматологічного центру та приділено увагу питанням, пов’язаних з професійними ризиками, що виникають під час виконання посадових обов’язків.

Праця лікарів-стоматологів пов’язана з постійним нервово-емоційним напруженням, частою фізичною перевтомою, гіподинамією, можливим інфікуванням від пацієнтів. Зокрема, відзначено наявність на робочих місцях наступних чинників:

– контактування з лікарськими алергенами,  з токсичними речовинами та патогенними мікроорганізмами;

– підвищене напруження зору і високі вимоги до кольоросприйняття;

– стереотипні рухи дрібних м’язів робочої руки;

– нервово-емоційне напруження.

Робота медичних працівників стоматологічного профілю  пов’язана також з експлуатацією специфічної медичної техніки й устаткування. Тому в процесі роботи на фахівців   можуть діяти також такі небезпечні і шкідливі чинники, як  електричний струм високої напруги, іонізуюче, електромагнітне, інфрачервоне, ультрафіолетове, ультразвукове і лазерне випромінювання, а також  підвищений рівень шуму і вібрації.

Окрім того, під час зустрічі було обговорено важливість правильної організації,  проведення та оформлення результатів медичних оглядів працівників стоматологічного центру, а також необхідність проведення лабораторних досліджень  умов  праці  з визначенням шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу на робочих місцях працівників,  відповідно до гігієнічної класифікації праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу.

За результатами зустрічі прийнято рішення про важливість дотримання вимог гігієни праці, узгоджено заходи про оздоровлення умов праці, покращення санітарно-побутового забезпечення працівників та міри щодо профілактики професійних захворювань.

 

Більше інформації про найпоширеніші питання з гігієни праці та трудового законодавства в умовах воєнного стану можна отримати на інформаційному порталі Держпраці http://pratsia.in.ua/.

Змінити мову