Працівникам ТОВ «ЕКОР ТЗ» – про профілактику професійних захворювань та впровадження програм психосоціальної підтримки

07 червня 2024

Фахівець відділу з питань гігієни праці та атестації робочих місць за умовами  праці управління інспекційної діяльності у Тернопільській області Південно-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Людмила Крамар провела превентивний захід для працівників ТОВ «ЕКОР ТЗ».  Під час зустрічі надано роз’яснення  щодо питань з охорони та гігієни праці.

Представником Держпраці акцентовано увагу на профілактиці професійних захворювань. Зокрема наголошено, що основними причинами набуття професійних захворювань є недосконалість технологічного процесу, невикористання засобів індивідуального захисту, нехтування гігієнічних нормативів.  Профілактика професійних хвороб полягає в систематичному покращенні умов праці та ліквідації шкідливо діючих факторів, зменшення їх дії до безпечного для здоров’я  працівників рівня.

Одним із напрямів профілактичної роботи роботодавців щодо попередження впливу виробничих  факторів на працівників є проведення атестації робочих місць за умовами праці. Порядок атестації регламентовано постановою Кабінету Міністрів України від 01 вересня 1992 року №442 «Про Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці». Результати атестації   використовуються для розроблення заходів щодо покращення умов праці й оздоровлення працівників. Своєчасно проведена атестація робочих місць дозволяє працівнику реалізувати права на здорові й безпечні умови праці, пільгове пенсійне забезпечення, пільги та компенсації  за роботу, залежно від шкідливих та небезпечних виробничих факторів.

Окрім того, головним державним інспектором розказано працівникам підприємства про важливість впровадження програм психосоціальної підтримки на робочому місці, оскільки це має безпосередній вплив на виробничі процеси, задоволення потреб самих працівників, здатність підприємства адаптуватися до складних умов, війни, визначати нові напрямки розвитку.

Більше інформації про найпоширеніші питання з охорони та гігієни праці, трудового законодавства в умовах дії воєнного стану можна отримати на інформаційному порталі Держпраці http://pratsia.in.ua

Змінити мову