Тернопільщина: акцентуємо увагу на безпечному проведенні весняно-польових робіт!
14 квітня 2020Весна – гаряча пора для робітників сільськогосподарських підприємств і найбільш травмонебезпечна. Це зумовлено максимальним напруженням під час роботи та часто призводить до помилкових дій, що може коштувати людині життя.
Здебільшого польові роботи виконуються на значній відстані від центральної садиби і тракторної бригади, через що знижується контроль за безпекою працівників з боку адміністрації господарства. У цих умовах підвищується особиста відповідальність механізаторів за проведення робіт. Усе це об’єктивно збільшує вірогідність травматизму, особливо при недотриманні правил охорони праці.
Нагадуємо і роботодавцям, і працівникам сільськогосподарських підприємств вимоги безпеки при сівбі зернових та технічних культур:
- необхідно влаштувати подвійну сигналізацію, яка повинна бути справною і забезпечувати надійний зв’язок між сіячем і трактористом-машиністом;
- кожну сівалку в агрегаті має обслуговувати один сіяч;
- заправляти сівалки насінням і добривами потрібно механізованим способом;
- під час руху агрегату кришки насіннєвих ящиків і тукових банок повинні бути закритими;
- на пневматичній сівалці автоматична зачіпка повинна бути справною, відрегульованою і забезпечувати чітке та надійне з’єднання сівалки з трактором;
- підніжна дошка сівалки повинна бути справною, обладнаною запобіжним бортиком, бути чистою і неслизькою;
- підніжна дошка повинна бути шириною не менше 350 мм із запобіжним бортиком висотою 20 мм, шириною 25 мм;
- поручні на кришках зерно-тукового ящика повинні бути гладкими, чистими і надійно закріпленими;
- кришки насіннєвих і тукових банок повинні щільно закриватися, надійно фіксуватися у відкритому і закритому положеннях та вільно відкриватися;
- фіксуючий пристрій повинен унеможливлювати самовільне відкривання кришок під час руху агрегату;
- рух посівних агрегатів на транспортній швидкості із завантаженими ящиками та банками заборонено.
Під час роботи посівного агрегату сіячі повинні дотримуватися таких вимог безпеки і гігієни праці:
- стояти тільки на підніжній дошці і триматися за поручні;
- не сходити з агрегату під час його маневрування;
- не пити воду, не їсти, не палити на робочих місцях;
- не торкатися незахищеними руками до протруєного насіння;
- не провертати руками і ногами зупинені диски сошників.