В облспоживспілці товариств обговорили питання профілактики інфікування коронавірусу
28 лютого 2020У Тернопільській обласній спілці споживчих товариств відбулася нарада з питань профілактики інфікування працівників закладів торгівлі та громадського харчування коронавірусом за участю лікаря з гігієни праці відділу з питань гігієни праці Управління Держпраці у Тернопільській області Богдана Марківа.
На нараді акцентували увагу на відповідальному ставлення працівників та роботодавців до власного здоров’я та здоров’я оточуючих. Зазначалось, що керівникам необхідно забезпечити недопущення перебування на робочому місці працівників з симптомами гострого респіраторного захворювання, підвищеної температури тіла та особливо осіб, що повернулися з відпустки або відрядження з країн чи територій, де були зареєстровані випадки коронавірусом.
Богдан Марків розповів що на початковій стадії коронавірус має такі ж симптоми, що і інші гострі вірусні захворювання. Визначення можуть провести тільки спеціальні тести. Важливе проведення вчасного діагностування. Перебіг хвороби залежить від імунітету людини. На разі відомо, що новий коронавірус передається краплинним та контактним шляхом.
На поверхні вірус може жити близько 3-х годин, тому велике значення має дезінфекція робочих поверхонь, ручок дверей. Переважає контактний шлях передачі після торкань забруднених поверхонь. Крапельним шляхом вірус передається від людини до людини. Прості дезінфікуючі засоби можуть вбити вірус, унеможливлюючи зараження людей.
Присутніх ознайомили з комплексом профілактичних заходів (миття рук з милом, обробка рук спиртовим антисептиком, використання захисних масок). Надали додаткові рекомендації для об’єктів громадського харчування (дотримання вимог термообробки страв, миття та дезінфекції посуду, його зберігання).
Богдан Марків відповів на чисельні запитання щодо епідеміологічної ситуації в області, Україні та за кордоном.